Uwieelbiam makaron. Szczerze to mogłabym go wcinać kilka razy w tygodniu. Jest lato więc trzeba korzystać jak najwięcej z jego dobrodziejstw.
Soczyste, ciężkie od soków pomidory aż same proszą się, żeby zrobić z nich coś pysznego. Poniższy przepis na sos jest bardzo uniwersalny i pasuje do wielu dań. Sprawdza się jako sos do gołąbków, na pizzę, do piersi z kurczaka, wytrawnych naleśników.
Według mnie sekret na udany smak tkwi w dojrzałych na słońcu pomidorach malinowych albo bawolich sercach. Zapiekany makaron jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej przesiąknięty aromatem sosu.
*jak najlepiej obrać ze skórki pomidory?
Nastaw wodę na wrzątek. Pomidory lekko ponacinaj od spodu na krzyżyk. Przygotuj dwa garnki. Do jednego wlej wrzątek a do drugiego zimną wodę. Ostrożnie włóż do wrzątku pomidory i policz około 15 sekund. Czas zależy od wielkości pomidorów i tego jak są dojrzałe. Łyżką cedzakową wyłów pomidory i przełóż je do zimnej wody. Zdejmuj skórkę od naciętej strony. Jeśli skórka dalej jest na pomidorze to możesz pomóc sobie nożem albo włóż na kilka sekund pomidora do wody.
- 300 g makaronu fusilli albo penne
- 2 puszki pomidorów z puszki albo 1 kg dojrzałych pomidorów
- 4-5 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- mała cebulka
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść listków bazylii
- garść natki pietruszki
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki parmezanu
- sól, pieprz
- ew. do ozdobienia listki bazylii, rukola, natka pietruszki, kilka pomidorów koktajlowych albo suszonych
Przygotowanie:
→Cebulkę posiekaj w kostkę, pokrój w paski suszone pomidory. Otwórz pomidory z puszki, jeśli używasz świeżych to *obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki.
→Przygotuj dużą patelnię. Rozgrzej na średnim ogniu oliwę z oliwek. Dodaj na patelnię cebulę, suszone pomidory. Podsmażaj aż cebula zeszkli się. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę nad rozgrzanym tłuszczem. Wymieszaj i dodaj pomidory.
→Całość gotuj około 10-15 minut, co kilka minut możesz przemieszać drewnianą łyżką.
→W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dopraw sos solą, pieprzem i cukrem. Potnij nożyczkami do ziół bazylię i natkę pietruszki. Jest to bardzo dobra metoda ponieważ cały aromat z ziół przechodzi do sosu. Jeśli nie masz nożyczek to pokrój ostrym nożem. Patelnię zdejmij z ognia. Posyp sos ziołami i zostaw do wystudzenia na kilka minut. Ostrożnie przełóż zawartość patelni do blendera albo malaksera i zmiksuj na gładką konsystencję.
→Nastaw piekarnik na 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne, nasmaruj je lekko oliwą. Ugotowany makaron przełóż do naczynia, polej sosem i wymieszaj. Mozzarellę poszarp nad makaronem, a na koniec posyp parmezanem.
→Włóż do piekarnika na 20-25 minut i cierpliwie wyczekuj na najlepszy makaron w całym Twoim życiu. Po upieczeniu dodaj ulubione zioła i rozkoszuj się.
Smacznego 🙂